Бенет и Байдън ще се опитат да сближат позиции относно Иран и израело-палестинския конфликт

Очаква се осигуряването на нови доставки за противоракетната система "Железен купол"

Нафтали Бенет
Нафтали Бенет Източник: Twitter

Премиерът на Израел Нафтали Бенет днес ще има среща във Вашингтон с президента на САЩ Джо Байдън. Целта на срещата е рестартиране на двустранните отношения, сближаване на позициите по иранския въпрос и по израело-палестинския конфликт, обобщава Ройтерс.

 

Бенет не е толкова открито войнствен като предшественика си Бенямин Нетаняху, но е също толкова непреклонен като него по въпроса за нуждата да се попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

 

Очаква се Байдън пък да каже на Бенет, че споделя израелското безпокойство относно иранската ядрена програма, но че остава ангажиран засега с дипломацията с Техеран. По въпроса за израело-палестинския конфликт пък Байдън вероятно ще поднови подкрепата си за решението чрез две държави, докато Бенет е против палестинска държава.

 

Двамата вероятно ще обсъдят и как да накарат повече арабски страни да нормализират отношенията си с Израел, след като ОАЕ, Бахрейн и Мароко го направиха миналата година, като тогава посредник на сделките беше администрацията на президента Доналд Тръмп. Вчера Бенет имаше срещи с американския държавен секретар Антъни Блинкен и с министъра на отбраната Лойд Остин.

 

Предполага се, че с тях е обсъждано осигуряването на нови доставки за противоракетната система "Железен купол", на която Израел разчита, за да прехваща палестински ракети.

Още от "Светът"

Украйна извърши през нощта мощна атака с дронове срещу Русия, съобщи източник от украинското военно разузнаване

Най-малко три енергийни подстанции и склад за гориво са били поразени в съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ),  военното разузнаване (ГУР) и специалните сили

Прочетете повече прочетете повече

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени