Берлин дава рекорден пакет с военна помощ на Украйна

Информацията беше потвърдена от германския военен министър Борис Писториус

Танк Leopard 2 (Leopard 2)
Танк Leopard 2 (Leopard 2) Източник: Topwar

Германия ще предаде на Украйна военна техника за 2,7 млрд. евро, съобщава Der Spiegel. Това ще е най-големият пакет военна помощ от Берлин от началото на войната.

 

В него ще влязат 30 танка Leopard 1, 20 бойни машини Marder, 15 зенитни самоходни установки Gepard, над 200 разузнавателни дрона, четири системи за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM, 18 гаубици, 100 бронетранспортьора.

 

ПВО система IRIS-T
ПВО система IRIS-T Източник: Pinterest

Информацията беше потвърдена от германския военен министър Борис Писториус. "Искаме тази ужасна и несправедлива война да приключи възможно по-бързо. За съжаление, засега няма никакви предпоставки за това", коментира Писториус. Той добави, че Германия ще продължи да оказва помощ на Украйна.

 

Информацията бе потвърдена в Телеграм и от началника на кабинета на украинския президент Андрей Ермак.

 

 

Пакетът е бил съгласуван при секретни преговори между министерствата. Обявяването му е свързано с утрешното посещение на украинския президент Володимир Зеленски в Германия. Там той ще получи международната награда на името на "Карл Велики". 

 

Списъкът показва, че това оръжие е предназначено за готвената контраофанзива, макар че не се обявени срокове за доставката на оръжието, отбелязва Der Spiegel.

 

Досега Германия бе многократно критикувана, че не предоставя достатъчно оръжие на Украйна.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени