Bild: Иран няма да може скоро да доставя балистични ракети на Русия след израелските удари

Израел извади от строя руските системи за ПВО, с които Иран защитава най-важните си съоръжения, без да загуби нито един самолет

Иран
Иран Източник: Pinterest

Заради вчерашните израелски въздушни удари по военни цели на територията на Иран, Техеран вероятно няма да може да доставя на Русия нови балистични ракети в близко бъдеще, пише Bild.

 

Постепенно става ясно колко болезнен е бил израелският ответен удар не само за режима в Иран, но и за този в Русия се посочва в публикацията.

 

"Ударът по иранската противовъздушна отбрана беше особено важен", отбелязва Марк Дубовиц, експерт по Иран в американския мозъчен тръст Foundation for Defense of Democracies. Израел "неутрализира няколко системи за противовъздушна отбрана С-300", демонстрирайки способността си да парализира отбранителните сили на Иран, отбеляза той.

 

Практически, Израел извади от строя руските системи за ПВО, с които Иран защитава най-важните си съоръжения, без да загуби нито един самолет.

 

Атаката направи ислямския режим "още по-уязвим за бъдещи въздушни атаки", съобщава The Wall Street Journal, цитирайки израелски източници. "Първата група бойци унищожи батареите на противовъздушната отбрана в Сирия и Ирак, за да разчисти маршрута за втората и третата вълна от атаки срещу Иран", се казва в публикацията.

 

New York Times, цитирайки ирански правителствени източници, каза, че нападението е предизвикало "дълбока тревога" в Техеран. Сега важни енергийни и икономически центрове бяха беззащитни.

 

Израелските самолети са атакували не само иранската система за противовъздушна отбрана, но и заводи за производство на дронове и ракети.

 

Израел извади от строя 12 съоръжения, използвани за производство на гориво за балистични ракети, които съставляват голяма част от арсенала на Иран, съобщава Axios.

 

"Висш служител на САЩ потвърди, че атаката значително е отслабила производството на ракети на Иран", пише Axios. Производството на нови инсталации, според източници, може да отнеме поне година.

 

Въпреки че Иран запазва запаси от ракети, той не може да произвежда нови - и това би имало сериозни последици. Иран вече няма да може да доставя балистични ракети на терористите от Хизбула (Ливан) и хусите (Йемен).

 

Израелският експерт по Близкия изток и журналист от Haaretz Аншел Пфефер пише на Platform X: "Важна последица от израелските удари срещу Иран е, че Иран няма да може да доставя балистични ракети на Русия много месеци, докато не възстанови производствения си капацитет".

 

 

Още от "Светът"

Володимир Зеленски утвърди закон, позволяващ чужди граждани да служат като офицери във Въоръжените сили на Украйна

На 10 октомври Върховната Рада прие проектозакона за изменение на някои закони на Украйна относно процедурата за военна служба по договор от чужденци и лица без гражданство

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени