Bild: Украйна вероятно се готви за окончателно разрушаване на Кримския мост

Украйна унищожи и повреди два руски ферибота, които биха могли да заместят разрушения мост

Разрушеният Кримски мост
Разрушеният Кримски мост Източник: Скрийншот видео кадър

Украинската армия вероятно се готви да нанесе нов удар по Кримския мост. Според Bild това смятат редица експерти и военни анализатори. В края на миналата седмица украинската армия атакува руските фериботи "Авангард" и "Конро Трейдър" в Крим. Руски източници съобщават, че за нанасянето на удари по тях са използвани западни оръжия - ракетите ATACMS и Storm Shadow. В същото време руската система за противовъздушна отбрана на Крим отново се провали.

 

Поне един от двата ферибота потъна, в корпуса на втория плавателен съд се образува голяма дупка. И двата ферибота, както отбелязва военният наблюдател на изданието Юлиан Рьопке, се движат между руска територия и анексирания полуостров от много години.

 

С откриването на Кримския мост през октомври 2018 г. фериботите загубиха значението си, тъй като Русия можеше да доставя стоки до Крим директно с железопътен транспорт. Всичко обаче се промени през октомври 2022 г., когато Украйна атакува за първи път Кримския мост. Мощна експлозия сериозно повреди железопътната част и я извади от строя за няколко седмици. Изведнъж кримските фериботи "Авангард" и "Конро Трейдър" отново станаха важни за снабдяването на полуострова с граждански и военни стоки.

 

"Някои наблюдатели смятат, че ударът по фериботите може да е знак за нова атака срещу Кримския мост. Според тази версия Украйна иска да се увери, че Русия не може веднага да разчита на фериботите като заместител на железопътното трасе през Керченския проток", пише изданието.

 

В същото време не е ясно кога и как украинските военни възнамеряват отново да атакуват Кримския мост. Преди това за това бяха използвани кола бомба и надводен дрон.

Още от "Светът"

САЩ, Израел и Украйна се договарят да прехвърлят до осем системи "Пейтриът" на въоръжените сили на Украйна

Това показва промяна в отношенията между Израел и Русия, напрежението между които възникна поради подкрепата на Москва за палестинската терористична групировка "Хамас"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени