Бивш съветник на Джонсън определи като "пълна щуротия" избирането му за британски премиер

"Пълна щуротия е, че някой като мен е трябвало да върши това, както и че Борис Джонсън е премиер", каза още Доминик Къмингс

Борис Джонсън
Борис Джонсън Източник: The Times

Идването на Борис Джонсън на "Даунинг стрийт" в качеството му на британски премиер е "пълна щуротия", каза днес бившият му висш съветник Доминик Къмингс, предаде Ройтерс. Къмингс добави, че е също толкова "щуро", че самият той е заемал висша длъжност, съветвайки неговото правителство. Говорейки за политическата ситуация във Великобритания Къмингс каза, че е имало хиляди хора, които са могли да станат по-добри лидери, отколкото двамата мъже, които бяха съперници на изборите в страната през 2019 г. - Джонсън и бившият лидер на лейбъристите Джереми Корбин. "Пълна щуротия е, че някой като мен е трябвало да върши това, както и че Борис Джонсън е премиер", каза Къмингс пред парламентарна комисия.

 

Плановете за национален локдаун са били "спънати" от желанието на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да бомбардира Близкия изток и историята с кучето на британския премиер, твърди Къмингс, цитиран от ДПА. Той каза пред депутати, че е призовавал Джонсън да обяви миналия март, че хората трябва да си стоят у дома, ако се чувстват зле, настинали са или имат грип, но мерките били забавени. "Бяхме напълно блокирани, защото дойдоха хора, свързани с националната сигурност, и казаха: "Тръмп иска да се присъединим към кампанията за бомбардиране на Близкия изток и трябва да проведем съвещания за това" . . . затова цялата работа на "Кобра" (Комитета за справяне с кризисни ситуации на Джонсън), свързана с КОВИД-19, в този ден бе напълно прекъсната", каза Къмингс.

 

"В този ден в."Таймс" излезе с голяма статия за премиера, неговата приятелка и тяхното куче, и приятелката му много се ядоса заради тази статия", допълни Къмингс. "Когато хората имаха най-голяма нужда от нас, правителството се провали", каза Къмингс и добави, че в резултат на това са дадени "ненужни жертви". Според Къмингс в началото Джонсън е подценявал пандемията и е сравнявал новия коронавирус със свинския грип, съобщава БТА. Той потвърди медийните информации, че премиерът е казал през ноември: "Нека телата се трупат." Тогава говорителят на Джонсън нарече съобщенията "просто поредната лъжа", припомня ДПА. Великобритания регистрира почти 128 000 починали от КОВИД-19, по който показател се нарежда на първо място в Европа, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Британският здравен министър е "трябвало да бъде уволнен" за неща, които е казал в лични и публични разговори по време на пандемията от коронавируса, посочи Къмингс. Попитан доколко добре е било управлявано здравното министерство по време на пандемията миналата година, бившият съветник каза: "Смятам, че има много способни хора, които са силно разочаровани от висшето ръководство. Считам, че здравният министър (Мат Ханкок) е трябвало да бъде уволнен заради поне 15 или 20 неща, включително заради това, че лъжеше всички неведнъж както по време на заседания на кабинета, така и публично". Самият британски премиер заяви днес пред парламента, че наистина съжалява за страданията, преживени от неговите сънародници от началото на пандемията. "Поемам пълната отговорност за всичко, което се случи", каза Джонсън, цитиран от Ройтерс. Британският премиер има пълно доверие в здравния министър, заяви негов говорител.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени