Бивш шеф на ЦРУ: Време е руснаците да се страхуват заради предаването на танковете "Ейбрамс" на Украйна

Според него доставките на западни танкове за Украйна са "критично важни" както символично, така и по същество

Дейвид Петреъс
Дейвид Петреъс Източник: Wikimedia

Време е Кремъл да започне да се тревожи от доставката на американските танкове "Ейбрамс" в Украйна, тъй като това беше много важно решение. Това заяви бившият ръководител на ЦРУ и бивш командващ силите на САЩ и НАТО в Афганистан Дейвид Петреъс в интервю за Sky News.

 

Според него доставките на западни танкове за Украйна са "критично важни" както символично, така и по същество. "По същество танковете със сигурност са централната част на всяка комбинирана офанзивна операция", каза Петреъс.

 

Бившият ръководител на ЦРУ отбеляза, че за успешното водене на война на бойното поле ще са необходими цял набор от оръжия и видове войски - пехота, инженерни войски, бойни машини, артилерия, противовъздушна отбрана и др.

 

"Всичко трябва да се съчетае. Но всичко се съчетава около основните бойни танкове", каза той. Петреъс подчерта, че сега Украйна ще получи модерни западни оръжия, включително танкове. И това оръжие превъзхожда старите съветски образци.

 

"Осигурява ли това значителен нов потенциал за Украйна? Готов съм да се обзаложа, че да. Трябва ли руснаците да се тревожат за това? Абсолютно", заключи експертът.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени