Бивш шеф на украинската "Нафтогаз": Русия е монтирала взривните устройства на "Северен поток" още по време на строителството

За Русия самата доставка на газ не е бизнес. Тези доставки бяха оръжие, което Русия винаги е била готова да използва, за да изнудва Европа, подчертава той

Андрей Коболев
Андрей Коболев Източник: Пресслужба на форума "Украина 30"

Експлозивите използвани взривяването на тръбите на Северен поток 1 и Северен поток 2 са били поставени върху тръбопроводите още в процеса на тяхното изграждане. Това твърди в интервю за германския вестник "Зюддойче цайтунг" бившият ръководител на украинската газова компания "Нафтогаз" Андрей Коболев, според когото увреждането на двата газопровода е акт на саботаж на руските тайни служби.

 

Седмица след като бяха забелязани течовете на газ в тръбопроводите, Западът не се съмнява, че повредите са резултат от саботаж. Тайните служби виждат ясни признаци за действията на Москва. Кремъл от своя страна обвинява САЩ.

 

"Тези тръбопроводи в Балтийско море се наблюдават много добре. В тръбите са монтирани много сензори, които позволяват наблюдението на газовия поток", коментира Коболев. Според него експлозивите са били поставени в тръбопроводите от руски военни кораби и това "е потвърдено".

 

"Известно е също, че на тези кораби е възложена задача от ВМФ на Русия да провеждат подривни операции в открито море", добавя бившият мениджър на "Нафтогаз".

 

Според Коболев руснаците са монтирали експлозивите по време на строителството на тръбопроводите. "Във финалната фаза на строителството на "Северен поток 2" всички чуждестранни компании и техните кораби вече бяха санкционирани. Така че строителството на тръбопровода беше завършено само от руски кораби. Тези технически съдове бяха ескортирани от руски военни кораби. И тръбопроводът беше завършен точно на мястото, на което сега е станала експлозията", подчертава Андрей Коболев.

 

Коболев смята, че Кремъл е имал основателни причини да повреди тръбопроводите. "За Русия самата доставка на газ не е бизнес. Тези доставки бяха оръжие, което Русия винаги е била готова да използва, за да изнудва Европа. Особено Германия никога не искаше да го признае".


Германският вътрешен министър Нанси Фейзер обяви създаването на международна група за разследване на случая с участието освен на Германия, още на Швеция и Дания. "Искаме да създадем съвместен екип за разследване, работещ съгласно законодателството на ЕС, за който и трите страни ще предоставят своите следователи", каза Фейзер. Екипът ще бъде съставен от експерти от флота, полицията и разузнаването.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени