Бивш словашки министър на правосъдието е подсъдим за възхвала на руската агресия в Украйна

Вестник "Денник Н" съобщи, че Харабин е заплашен от три години затвор, ако бъде признат за виновен

Стефан Харабин
Стефан Харабин Източник: SITA

Словашката прокуратура е повдигнала обвинение на бившия министър на правосъдието и бивш председател на Върховния съд Стефан Харабин за публикация във Фейсбук, в която се възхвалява нахлуването на Русия в Украйна.

 

Ден след като руските войски навлязоха в Украйна на 24 февруари 2022 г., Харабин написа във Facebook, че "би направил точно същото нещо като (руския президент Владимир) Путин".

 

Зузана Дробова, говорителка на главната прокуратура в Словакия - съсед и поддръжник на Украйна - заяви пред АФП, че Харабин е обвинен в "клевета на нация, раса и убеждения и в подкрепа на престъпление". Тя отказа да предостави повече подробности, защото наказателното производство все още е в ход.

 

Вестник "Денник Н" съобщи, че Харабин е заплашен от три години затвор, ако бъде признат за виновен. То цитира Харабин, който заяви, че се "гордее" с изявлението, което с готовност ще повтори, тъй като смята, че Русия действа в съответствие с международното право.

 

Във видеоинтервю, публикувано в YouTube, Харабин също така твърди, че задължение на Русия е да "ликвидира всички украински нацисти... които са убили 14 000 деца, жени и възрастни хора в Донбас от 2014 г. насам". Бивш комунист, 66-годишният служи като министър на правосъдието в първия кабинет на популисткия премиер Роберт Фицо през 2006-2009 г.

 

Твърди се, че по време на този мандат той е провел телефонен разговор с мафиотски бос и в рамките на два дни е уволнил седем ръководители на регионални съдилища, без да посочи причина. Ярък критик на ЕС, Харабин също така е бил два мандата председател на Върховния съд и се кандидатира за президент на вота през 2019 г., спечелен от Зузана Чапутова, настоящия държавен глава.

 

Той неведнъж си е навличал критики за това, че споделя във Facebook фалшиви новини, свързани с мигрантите, и за това, че заклеймява санкциите на ЕС срещу Русия. Словакия, страна от ЕС с население от 5,4 млн. души, е предоставила на Украйна значителна хуманитарна и военна помощ след нахлуването на Русия.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени