Бивш топ мениджър на компаниите ЮКОС и Норникел загина, падайки от 10 етаж в Москва

Това е поредната мистериозна смърт на висши руски мениджъри

Михаил Рогачев
Михаил Рогачев Източник: Telegram

Михаил Рогачев, бивш заместник-директор на "Норилски никел" и бивш вицепрезидент по корпоративното управление на ЮКОС, почина в Москва. Тялото на 64-годишния топ мениджър е намерено под прозорците на къщата му в Протопоповски Переулок - той е живял в апартамент на 10-ия етаж в жилищния комплекс в съседство с къщата на Управлението за управление на имуществото на президента.

 

Органите на реда разглеждат самоубийството като основна версия за инцидента, съобщи руската държавна агенция ТАСС. Според разследващите Рогачев "е страдал от онкологично заболяване". Подобна информация се цитира и от прокремълския Telegram канал Mash. Той също така пише, че топ мениджърът е оставил предсмъртно писмо.

 

 

В същото време източниците на друг Telegram канал - ВЧК-ОГПУ - в близкото обкръжение на Рогачев "категорично отричат" наличието на тежко онкологично заболяване у покойния. Според тях през последните години той е имал здравословни проблеми заради неуспешна операция на шийните прешлени и челюстта, но те не са били критични. Източниците уверяват, че Рогачев не е имал никакви предпоставки за самоубийство: сутринта е закусвал с близките си, бил е в нормално настроение, а след това е изчезнал.

 

Според този Telegram канал тялото на топ мениджъра е намерено под прозорците от служител на Службата за външно разузнаване на Русия - личен шофьор и помощник на бившия първи заместник-директор на тази служба, бивш ръководител на президентското управление за връзки с чужбина Сергей Винокуров.

 

На свой ред съпругата на Рогачев намира разхвърляни документи на пода. Едната част била предварително напечатана - мъжът описвал историята на заболяването и обвинявал лекаря за грешната операция, а другата написал на ръка. "ВЧК-ОГПУ" публикува съдържанието ѝ. В текста Рогачев се сбогува със съпругата си и казва, че не може да направи нищо друго заради "дивата болка" и че само "инстинктът за самосъхранение" го е задържал тук.

 

От 1996 г. до 2007 г. Рогачев заема различни високи постове в ЮКОС, през 2008 г. се присъединява към Onexim Group на Михаил Прохоров, а три години по-късно става заместник генерален директор на минно-металургичната компания Norilsk Nickel. От 2011 г. до 2015 г. Рогачев е ръководител на Руския фонд за технологично развитие.

 

През есента на 2022 г. при сходни обстоятелства умира 67-годишният Равил Маганов, председател на съвета на директорите на "Лукойл". Той пада от прозореца на Централната клинична болница на президентската администрация на президентството в Москва. В официалното прессъобщение на компанията се казва, че Маганов е починал "след тежко заболяване".


Владимир Некрасов, 66-годишен, който заема неговото място, умира година по-късно поради "остра сърдечна недостатъчност". След това Виталий Робертус, вицепрезидент на "Лукойл" и шампион по авиомоделизъм, почина на 54-годишна възраст. Причините и обстоятелствата за смъртта на висшия мениджър не са оповестени в компанията.

 

През май 2022 г. в Митищи почина Александър Суботин, бивш вицепрезидент и ръководител на основния отдел за доставки и продажби на "Лукойл". Според Mash смъртта е настъпила по време на неуспешен сеанс с шамани, които се опитали да излекуват мъжа от махмурлук с отрова от жаба.


Като цяло вълната от мистериозни смъртни случаи, обхванала руската петролна и газова индустрия след началото на войната с Украйна, е отнела живота на най-малко 12 високопоставени ръководители на компании.

Още от "Светът"

Външното министерство в Сеул извика руския посланик, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войски в Руси

Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността, отговори Сеул

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени