Бивша австрийска министърка, която танцува с военнопрестъпника Путин на сватбата си, напуска "Роснефт"

Кнайсъл бе назначена в управителния съвет на компанията през март 2021 г.

Карин Кнайсъл танцува с Путин на сватбата си
Карин Кнайсъл танцува с Путин на сватбата си Източник: EPA

Бившата австрийска външна министърка Карин Кнайсъл, която танцува валс с руския военнопрестъпник Владимир Путин на сватбата си през 2018 г., напусна управителния съвет на "Роснефт", съобщи днес руският петролен гигант.

 

В петък компанията вече обяви за напускането на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който бе подложен на натиск от критици на фона на руското нахлуване в Украйна заради близостта си с военнопрестъпника Путин.

 

Според "Роснефт" Кнайсъл, която бе назначена в управителния съвет на компанията през март 2021 г., а след това утвърдена в тези си функции през юни същата година, е връчила писмо с оставката си, която е влязла в сила в петък.

 

Издигната от крайнодясната Австрийска партия на свободата за външен министър на страната, който пост заемаше от декември 2017 г. до май 2019 г., тя покани Путин на сватбата си в момент, в който Австрия беше ротационен председател на Съвета на Европейския съюз.

 

В петък бившата министърка каза пред Франс прес, че не е напуснала "Роснефт" през март, за да "спази" задълженията си, произтичащи от едногодишния ѝ мандат като член на управителния съвет на компанията. "През март не подадох оставка, тъй като не е в стила ми да напускам кораба в разгара на буря", каза Кнайсъл.

 

 ПРеди няколко дни и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер напусна Съвета на директорите на "Роснефт". Герхард Шрьодер бе подложен на остри обществени критики заради факта, че запазва доходоносната си позиция в съвета на директорите на "Роснефт", на която е от 2017 година.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени