Бивша австрийска министърка-путинистка започва работа в Русия

Кнайсъл беше министърка на външните работи от квотата на Австрийската партия на свободата в коалиционното правителство на Себастиан Курц

Карин Кнайсъл танцува с Путин на сватбата си
Карин Кнайсъл танцува с Путин на сватбата си Източник: EPA

Бившата министърка на външните работи на Австрия Карин Кнайсъл се готви за работа в Санкт Петербург. Тя ще ръководи новосформиращия се "Център за геополитически изследвания по ключови за развитието на Русия въпроси" към университета в Санкт Петербург, който ще търси емпирични академични отговори, съпътстващи политическите активности.

 

В прессъобщение на университета се казва, че този център ще се занимава с икономическото развитие на Русия, с нейната енергийна независимост, ще разглежда въпроси на миграцията, дипломацията и руската външна политика. Отдавна са известни добрите връзки на Кнайсъл с Русия, снимката от сватбения ѝ танц с Путин, който пристигна в Австрия специално поканен за тържеството, обиколи света.

 

Очевидно добрите отношения продължават до днес, миналата седмица австрийската политическа дама, която живее в Ливан след престой в Южна Франция, беше специален гост на икономически форум в Санкт Петербург и по съобщения в медиите, които цитира ТАСС, се готви да се премести да живее в Русия.

 

На въпроса дали има намерение да подаде документи за руски паспорт, Кнайсъл е по-сдържана и отбелязва, че принципно е много отворена за различни възможности, като добавя, че Австрия не ѝ липсва. Кнайсъл беше министърка на външните работи от квотата на Австрийската партия на свободата в коалиционното правителство на Себастиан Курц.

 

Припомняме, че Кнайсъл стана външен министър през 2017 г., но доби популярност, когато на сватбата й през 2018 г. дойде руския президент Владимир Путин  и тя танцува с нея. През юни 2021 г. тя влезе борда на директорите на руския петролен гигант "Роснефт", след като преди това  бе номинирана за поста от руското правителство. По-късно бе принудена от общественото мнение да напусне.

 

Кнайсъл влезе в медийното полезрение след снимки, на които се вижда как прави реверанс пред Путин на сватбата си в Гамлиц в югоизточната провинция Щирия близо до словенската граница. Кадрите бяха разпространени от руската държавна телевизия RT и предизвикаха огромна критика месеци след като някои страни от ЕС изгониха десетки руски дипломати в отговор на опита за отравяне на двойния руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри. Точно по това време Австрия беше ротационен председател на ЕС, а случаят бе използван от опозицията в страната, която се опита да го превърне в скандал. Самата Кнайсъл бе свързвана с дясната Австрийска народна партия.

 

След като напусна правителството през 2019 г., тя стана гост-колумнист на RT. Първият ѝ материал там бе за бъдещето на мобилността, което според нея е в Африка и Китай, а не в Европа, където е пълно с ''индустриални гробища''.

 

Бракът на Кнайсъл през 2018 г. с бизнесмена Волфганг Майлингер се срина след кратък период, след като тя го обвини във физическо насилие. Той отрече обвиненията.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени