Бившият астронавт Марк Кели победи републиканеца Блейк Мастърс в Аризона и изравни силите в Сената

При равен брой решаващият глас е на вицепрезидента - в случая демократката Камала Харис

Блейк Мастърс и Марк Кели
Блейк Мастърс и Марк Кели Източник: Zonanews

Демократическата партия в САЩ на президента Джо Байдън се доближава до запазване на контрола в Сената, след като прогнозните резултати ѝ осигуриха победа в щата Аризона, с което двете партии вече имат по 49 представи в горната камара на парламента, предаде Би Би Си.

 

Сенаторът демократ от Аризона Марк Кели печели битката с републиканеца Блейк Мастърс, съобщиха Си Ен Ен и Си Би Ес, базирайки на неокончателни резултати. Те обаче дават достатъчна преднина на бившия астронавт над Мастърс, който е присъствал на митинга на бившия президент Доналд Тръмп, предшествал щурма на Капитолия на 6 януари миналата година.

 

В съседния щат Невада, сенатор Катрин Кортес Масто е намалила драматично преднината на Адам Лаксалт. Републиканецът все още води с 9000 гласа, но остава да бъдат преброени десетки хиляди бюлетини, а се смята, че повечето от тях са били подадени от демократи, предаде БТА.

 

Ако спечели двете места, партията на президента Джо Байдън на практика ще запази своя контрол върху Сената. Тя ще си гарантира 50 кресла в 100-членната горна камара на Конгреса още преди очаквания балотаж в щата Джорджия на 6 декември.

 

С победата на Кели демократите и републиканците имат в Сената по 49 места. При равен брой решаващият глас е на вицепрезидента - в случая демократката Камала Харис.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени