Бившият френски премиер Франсоа Фийон е предложен за член на ръководството на руската петролна компания "Зарубежнефт"

Франсоа Фийон е премиер на Франция от 2007 до 2012 г.

Зарубежнефт
Зарубежнефт Източник: Oilexp.ru
Бившият френски премиер Франсоа Фийон е предложен за член на управителния съвет на руската държавна петролна компания "Зарубежнефт". Това става ясно от разпореждане на руското правителство, подписано от премиера Михаил Мишустин и разпространено снощи, предаде Франс прес. Премиер на Франция от 2007 до 2012 г., Фийон ще се нареди по този начин сред "представителите на Руската федерация" в ръководството на дружеството, което се занимава с разработване и експлоатация на находища на горива по-специално в чужбина.
 
Осъден през 2020 г. на пет години затвор във връзка с афера за фиктивни назначения, която провали президентската му кампания през 2017 г., Фийон може да влезе в руската компания само като президент на "Аптерас Сарл" - основана от него консултантска фирма, която вече работи с френски предприятия, действащи в Русия. Одобрението от страна на "Зарубежнефт" изглежда ще е само формалност. В ръководствата на руски петролни компании вече участват и други бивши високопоставени служители от други държави, напомня агенцията.
 
Основана през 1967 г., "Зарубежнефт" имаше задачата да предоставя техническа помощ на страните - приятели на Съветския съюз, където да строи по-специално петролна инфраструктура и да развива местните находища на горива. Компанията е участвала в редица проекти в Алжир, Афганистан, Виетнам, Египет, Индия и Сирия.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени