Бившият папа Бенедикт ХVI покрил свещеници-педофили

Разследване разкри, че е потулил четири сигнала за сексуално насилие над малолетни

Папа Бенедекит ХVI
Папа Бенедекит ХVI Източник: Popularimages

Бившият папа Бенедекит ХVI е покрил католически свещеници-педофили, предаде Би Би Си. Разследване на германските власти разкри, че Йозеф Ратцингер (името на папата до избирането му за наместник на Свети Петър през 2005 г.) в качеството си на архиепископ на Мюнхен (от 1977 до 1983 г.) е потулил четири сигнала за сексуално насилие над малолетни.

 

"Ратцингер винаги е отричал обвиненията за покриване на случаи на сексуално насилие, извършвано над деца от страна на свещенослужители. Нов документ обаче опровергава неговите думи", допълни Би Би Си.

 

"Бенедикт ХVI се оттегли от поста си на 28 февруари 2013 г. и това стана прецецент. Той стана първия глава на Римокатолическата църква, напуснал Светия престол от почти 600 години", посочи още британската медия.

 

"Тогава се появиха предположения, че оттеглянето на Бенедикт ХVI е свързано с педофилските скандали в Римокатолическата църква", припомни Би Би Си.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени