Бившият председател на иранския парламент Али Лариджани се включва в президентската надпревара

В момента е съветник на върховния ръководител аятолах Али Хаменей

Али Лариджани
Али Лариджани

Бившият председател на иранския парламент Али Лариджани, умерен консерватор и привърженик на споразумението за ядрената програма на страната между Ислямската република и международната общност, заяви днес, че ще се кандидатира за президент на изборите, насрочени за 18 юни, предаде Франс прес. След дълги колебания, според иранския печат, Лариджани, който навършва през юни 64 години, изчака последния ден от периода за регистрация на кандидатурите, за да депозира документи във вътрешното министерство.

 

Политикът ще участва в президентската надпревара за втори път след 2005 г., когато за всеобща изненада спечели Махмуд Ахмадинеджад, ултраконсерватор и популист. Видна фигура от политическата структура в Иран, Лариджани бе натоварен тогава с преговорите между Ислямската република и Запада по ядрения проблем, но скоро след избирането на Ахмадинеджад подаде оставка заради разногласия с президента по този парлив въпрос. От 2008 до 2020 г. той бе председател на парламента и не се представи отново на изборите през февруари 2020 г., припомня БТА.

 

В момента е съветник на върховния ръководител аятолах Али Хаменей. Въпреки че е здраво свързан с консервативното течение и сам се смята за консерватор, той представлява умереното крило в него. Като председател на парламента Лариджани бе сред влиятелните съюзници на досегашния президент Хасан Рохани, умерен политик, избран с програма за политическо отваряне в Иран и отваряне на страната към света, инициатор от иранска страна на ядреното споразумение, сключено във Виена през 2015 г. Документът предлага на Иран смекчаване на международните санкции срещу драстично ограничаване на ядрените му дейности и гаранции, че Ислямската република не се стреми да се сдобие с ядрени оръжия.

 

Застрашено от провал, откакто САЩ се оттеглиха от него през 2018 г., споразумението от април насам е обект на преговори между европейците, Запада, руснаците и китайците в опит да бъде спасено. Наред с икономическата и социалната криза в Иран бъдещето на сделката, срамна според ултраконсерваторите, изглежда ще е сред основните фактори в юнските избори. Те ще определят приемника на Рохани, на когото конституцията забранява да се бори за трети последователен мандат. "Външната политика на страната трябва да цели облекчаване на отношенията с чуждестранните държави в името на икономическото развитие на страната", заяви пред журналисти Лариджани, след като депозира кандидатурата си за президент.

Още от "Светът"

Водещи новини

ГЕРБ: Язовир "Пазар дере" е източен за 3 дни, това е тежка манипулация на предизборния щаб на Радев

Пред медиите кандидат-депутатът от 24 МИР Тома Биков настоя секретарят на президента по антикорупция Пламен Узунов да даде обяснение за разпространените в интернет кадри, на които се вижда как той получава торба с неизвестно съдържание от бившия митнически шеф Петко Петков

Последни новини

Най-четени