Бившият шеф на ЦРУ ген. Петреъс: Контранастъплението на Украйна ще бъде много мощно

Според мен ще бъде достигнат общовойскови ефект, т.е. те успешно ще проведат общовойскови операции, добавя той

Дейвид Петреъс
Дейвид Петреъс Източник: Ройтерс

Бившият директор на ЦРУ ген. Дейвид Петреъс е убеден, че украинското контранастъпление ще бъде много мощно. А Силите за отбрана на Украйна ще постигнат "общовойскови ефект", добави той в интервю за в. "Гардиън".

 

"Мисля, че контранастъплението (на Украйна, бел. ред.) ще е много мощно. Според мен ще бъде достигнат общовойскови ефект, т.е. те успешно ще проведат общовойскови операции. Операции, при които инженерни съединения ще преодоляват препятствия, както и ще се разминират минни полета и т.н. Ще изпълняват различни задачи. Сред тях са такива по разминиране, пробиви, ПВО отбрана за защита на войските от руската авиация.  Ще се прилагат средства за радиоелектронна борба, заглушавайки техните (на руснаците, бел. ред.) радио мрежи, ще се подготвя логистика и ще има действия при поддръжката на артилерия и минохвъргачки", заявява ген. Петреъс. 


"И най-важното е, че тъй като водещите контранастъплението сили неизбежно кулминират след 72-96 часа, това е приблизително максимума им, който могат да достигнат, а и те ще са понесли загуби ... имате последващи съединения, които ще продължат и ще се възползват от напредъка, продължавайки прогреса (на контранастъплението, бел.ред.). Мисля, че това може да преодолее цялата руска отбрана в тази зона. И тогава ще имате други възможности, които ще се отворят и по фланговете", добавя бившият директор на ЦРУ.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени