Бившият шеф на ЦРУ Улси и Йон Пачепа от Секуритате: "КГБ уби Кенеди"

По-късно СССР се отказали от убийството, но Осуалд ​​не искал да се откаже и е изпълнил плана, както е предвидено първоначално

Джеймс Улси и Йон Михай Пачепа
Джеймс Улси и Йон Михай Пачепа Източник: Wikipedia

Бившият шеф на ЦРУ Джеймс Улси и високопоставеният бивш разузнавач от румънската "Секуритате" генерал-лейтенант Йон Михай Пачепа представят най-вероятната теория за убийството на президента на САЩ Джон Ф. Кенеди. В новата си книга "Операция Дракон: Тайната война на Кремъл срещу Америка отвътре" те твърдят, че Лий Харви Осуалд ​​е инструктиран от КГБ и съветското ръководство на най-високо ниво да ликвидира един от най-обичаните американски президенти. Според твърденията, по-късно СССР се отказали от убийството, но Осуалд ​​не искал да се откаже и е изпълнил плана, както е предвидено първоначално.

 

Улси е бивш директор на централното разузнаване, ръководи ЦРУ от 1993 до 1995 г., а Пачепа е бивш шеф на румънското тайни служби, получил политическо убежище в САЩ през 1978 г. и починал по-рано този месец.

 

Книгата на Улси и Пачепа
Книгата на Улси и Пачепа Източник: Amazon

Според авторите СССР вербували Осуалд ​​през 1957 г., когато е бил американски морски пехотинец, служил в Япония, и те твърдят, че през 1962 г. той е инструктиран, вероятно от самия Хрушчов, да започне подготовка за убийството на президента Кенеди. Допълват обаче, че между юни 1962 г. и април 1963 г. СССР променили мнението си и отменили мисията, след като "разбрали, че безумните идеи на Хрушчов водят до ужасна репутация за страната". Но "дори след като КГБ заповяда на Осуалд ​​да се оттегли, Осуалд ​​упорито продължава с това, което смята за лична мисия, възложена му от неговия герой Хрушчов. Осуалд знаеше, че Никита Хрушчов, лидерът на рая и новия дом на Осуалд, Съветския съюз, му бе поверил тази задача и бе уверен, че може да я изпълни", пишат авторите.

 

Двамата автори излагат тезата, че всички доказателства се съдържат в 26-томен доклад на Комисията на Уорън, но че голяма част от него е "шифрована". "Декодирани, тези доказателства доказват, че убиецът на Джон Ф Кенеди, Лий Харви Осуалд, е имал нелегална среща в Мексико Сити със своя съветски офицер, другарят Костин", пишат Улси и Пачепа, "който ... принадлежи към отдел 13 на КГБ за атентати в чужбина".

Те също така предлагат доказателства за среща на Осуалд ​​с агенти на КГБ и други приготовления за него и семейството му да замине в Съветския съюз след мисията, често под формата на писма.

 

 

Още от "Светът"

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени