Блинкен и Лами пристигнаха в Киев за разговори с украинските лидери

Киев настоява съюзниците му да му позволят да нанесе удари по-дълбоко в руската територия със западни оръжия

Дейвид Лами и Антъни Блинкен на гарата в Киев
Дейвид Лами и Антъни Блинкен на гарата в Киев Източник: Ройтерс

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и британският му колега Дейвид Лами пристигнаха в Киев за поредица от срещи с висши държавни служители, включително с украинския президент Володимир Зеленски, съобщава Ройтерс.

 

Блинкен и Лами пристигнаха на главната гара в Киев преди натоварената си програма, която идва в решаващ момент от войната, когато Киев настоява съюзниците му да му позволят да нанесе удари по-дълбоко в руската територия със западни оръжия.

 

"Мисля, че това е критичен момент за Украйна в разгара на интензивния есенен сезон на бойните действия, в който Русия продължава да засилва агресията си", заяви Блинкен в Лондон на пресконференция с Лами във вторник. 

 

Той каза още, че ще използва посещението си, за да чуе директно Зеленски и други лица какви са настоящите цели на Киев във войната и какво може да направи Вашингтон, за да му помогне да ги постигне.

 

Украинският президент моли западните държави да доставят ракети с по-дълъг обсег и да отменят ограниченията за използването им за поразяване на цели като военни летища на територията на Русия.

 

Повече от две години и половина след инвазията на бойното поле украинските сили са подложени на натиск от по-добре въоръжен и по-многоброен противник, докато се опитват да отблъснат пълзящите руски завоевания на изток, където Москва съсредоточава атаките си.

 

В опит да си върне част от инициативата и да отклони руските сили, Киев изпрати войски в Русия на дръзко широкомащабно трансгранично нахлуване миналия месец, но войските на Москва продължиха да напредват на изток.

 
Задълбочаващото се военно сътрудничество между Иран и Русия е заплаха за цяла Европа, заяви Блинкен, добавяйки, че Вашингтон е предупредил Иран, че предоставянето на балистични ракети на Русия ще бъде "драматична ескалация".

 

Антъни Блинкен отказа да каже дали Вашингтон ще позволи на Украйна да използва оръжия с далечен обсег дълбоко в Русия, но заяви, че при разглеждането на това решение са взети предвид множество фактори, а не само да се гледа на него като на оръжейна система.

 

Посещението идва и ден след като Блинкен заяви в Лондон, че Русия е получила балистични ракети от Иран и вероятно ще ги използва в Украйна до няколко седмици, предупреждавайки, че сътрудничеството между Москва и Техеран застрашава по-широката европейска сигурност.

 

Хиляди цивилни загинаха във войната, която Русия започна с пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Милиони украинци също са разселени, а техните градове и села са се превърнали в купчини отломки.

 

През последните седмици Русия засили нападенията си с дронове и ракети срещу Украйна, а Украйна изпрати стотици дронове с далечен обсег дълбоко в руската територия.

 

По-късно този месец Зеленски заминава за САЩ и ще представи на президента Джо Байдън и на двамата му потенциални наследници на изборите през ноември план, който се надява да приближи края на войната.

 

Междувременно хърватският премиер Андрей Пленкович също пристигна на необявено посещение в Киев. Той също ще се срещне със Зеленски и други украински официални лица.

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени