Блинкен назначи специален съветник по енергийната сигурност, който ще отговаря и за рисковете, свързани със "Северен поток 2"

Амос Хохстийн беше специален пратеник по международните енергийни въпроси при Барак Обама

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: Pixabay
Американският държавен секретар Антъни Блинкен назначи бившия дипломат Амос Хохстийн за високопоставен съветник по въпросите на енергийната сигурност. Сред темите, с които той ще се заминава, между другото са и последиците от руския газопровод Северен поток 2, предаде Ройтерс.
 
Миналия месец САЩ постигнаха споразумение с Германия, целящо да смекчи рисковете от възможността Русия да използва енергетиката като оръжие срещу съюзници на САЩ в Централна и Източна Европа. Това стана в момент, в който газопроводът, по който ще тече руски газ до Европа, е почти пред пълно завършване. Вашингтон се отказа от налагане на санкции на компанията оператор на газопровода, както и на нейния изпълнителен директор въпреки протестите на страни като Украйна, която е традиционно транзитно направление за руския енергиен износ, пише БТА.
 
Хохстийн, бивш политически съветник и лобист, беше специален пратеник по международните енергийни въпроси и помощник държавен секретар за енергийните ресурси по време на президентството на Барак Обама.
 
 Незабавно той ще се фокусира върху прилагането на мерки за намаляване на рисковете, произтичащи от газопровода Северен поток 2, върху европейската енергийна сигурност и върху други климатични цели, се казва в изявление на американския държавен секретар Антъни Блинкен относно назначението.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени