Блинкен: Обмисляме да обявим Русия за държава, подкрепяща тероризма

Очаква се допълнителните средства в подкрепа на Украйна да включват такива за продоволствена сигурност

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: CNS

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е посочил пред сенатската подкомисия, която наблюдава бюджета за дипломатическа и външна помощ на САЩ, че администрацията на САЩ обмисля да добави Русия към своя списък с държави, спонсориращи тероризма, в светлината на събитията в Украйна.

 

"Обмисляме това", казал държавният секретар пред сенатската подкомисия, отговаряйки на въпрос за възможността за включване на Руската федерация в този списък. "Юристите изучават това", потвърди ръководителят на американското външнополитическо ведомство. Въпросът по тази тема бил зададен от сенатор Линдзи Греъм.

 

Блинкен заяви, че очаква исканите от администрацията на Джо Байдън допълнителни средства в подкрепа на Украйна да включват средства за продоволствена сигурност.

 

Пред сенатската подкомисия, която наблюдава бюджета за дипломатическа и външна помощ на САЩ, Блинкън заяви, че нахлуването на Русия на 24 февруари в Украйна и продължаващият конфликт се отразяват на продоволствената сигурност на украинците и на други, като се има предвид ролята на страната като основен източник на пшеница.

 

Съединените щати ще се съсредоточат върху въпросите на продоволствената сигурност през май, когато ще поемат председателството на Съвета за сигурност на ООН, добави Блинкен.

 

Блинкен
 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени