Блинкен подчерта пред Кирил Петков отново важността на бързото присъединяване на квалифицирани кандидати към Европейския съюз

Блинкен се срещна виртуално днес с българския премиер Кирил Петков

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: Abnews

"Държавният секретар Антъни Дж. Блинкен се срещна виртуално днес с българския премиер Кирил Петков", съобщиха от американското посолство в София, публикувайки изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс.

 

За срещата по-рано тази сутрин съобщиха лаконично и от правителствената пресслужба. "Държавният секретар Блинкен подчерта важността да бъде даден единен отговор, както  от страна на НАТО, така и от страна на САЩ и ЕС на неоправданата и непровокирана инвазия на Русия в Украйна.

 

Каза също, че Съединените щати ще продължат да подкрепят модернизацията на въоръжените сили на България и приоритетите на страната за енергийна сигурност", се посочва в изявлението на говорителя на Блинкен.

 

"Двамата потвърдиха своята обща визия за нашите трансатлантически отношения, а държавният секретар подчерта отново важността на бързото присъединяване на квалифицирани кандидати към Европейския съюз", завършва изявлението, без да са назовани РС Македония и Албания.

 

В съобщението на Министерския съвет темата беше още по-старателно заобиколена - Блинкен и Петков разговаряли за "стабилността и развитието на Западните Балкани".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени