Блинкен след срещата с Ердоган: Турция скоро ще ратифицира членството на Швеция в НАТО

Миналата седмица протоколът за присъединяването на Швеция към Алианса беше одобрен от турската парламентарна комисия по външни работи

Антъни Блинкен и Реджеп Ердоган
Антъни Блинкен и Реджеп Ердоган Източник: Прессекретариат на Президента на Република Турция

Турция изглежда има намерение да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО в близките седмици, заяви в събота американският държавен секретар Антъни Блинкън в гръцкия град Ханя на остров Крит.

 

Блинкън разговаря вчера в Истанбул с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с външния министър Хакан Фидан, а по-късно през деня се срещна с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Ханя.

 

"В Турция ние разговаряхме и за последните стъпки в процеса на ратификация на присъединяването на Швеция към НАТО в следващите седмици", съобщи Блинкън пред журналисти в Гърция, без да даде повече подробности.

 

Миналата седмица протоколът за присъединяването на Швеция към Алианса беше одобрен от турската парламентарна комисия по външни работи. Следващата стъпка е гласуването в пленарната зала на турския парламент.

 

Швеция внесе кандидатурата си за членство в НАТО през 2022 г. след руската инвазия в Украйна, но Турция изрази резерви заради предполагаемата подкрепа на Стокхолм за лица, които Анкара определя като терористи.

 

Американският държавен секретар започна от Турция и Гърция едноседмична регионална обиколка, посветена предимно на конфликта в ивицата Газа. Следващата спирка на Блинкън е Йордания.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени