Блинкен: Украйна си върна около 50% от първоначално превзетата територия

На въпроса дали Украйна ще получи от произведените в САЩ изтребители Ф-16, Блинкън отговори, че според него това ще стане

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: Държавен департамент на САЩ

Украйна си върна около половината от превзетата от Русия територия по време на инвазията, каза днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за CNN. Той посочи обаче, че украинците ги чака много тежка битка.

 

Украйна "вече си върна около 50 процента от първоначално превзетата територия", каза Блинкън. "Все още е относително началото на контранастъплението. Трудно е", каза той и добави, че "нещата няма да се решат през следващите седмица-две", а вероятно ще отнеме няколко месеца.

 

В края на миналия месец президентът Володимир Зеленски беше цитиран да казва, че напредъкът на контраофанзивата срещу руските сили е "по-бавен от желаното".

 

На въпроса дали Украйна ще получи от произведените в САЩ изтребители Ф-16, Блинкън отговори, че според него това ще стане. "И важното е да се уверим, че когато това стане, те ще бъдат правилно обучени, ще могат да поддържат самолетите и да ги използват по интелигентен начин".

 

Коалиция от 11 държави ще започне да обучава украински пилоти да управляват Ф-16 през август в Дания. Тренировъчен център ще бъде открит и в Румъния.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени