Близкият до Груевски бивш шеф на македонското контраразузнаване избяга от домашния си арест

Миялков е обвинен в злоупотреба с власт и за масовото подслушване и се очакваше присъдата му да бъде обявена на 26 февруари

Сашо Миялков
Сашо Миялков Източник: OCCRP

Бившият директор на македонското Управление за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков, който е главен заподозрян по делото "Таргет-Твърдина", е избягал и се укрива, съобщи премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, цитиран от "Макфакс". Заев изрази разочарование, че Сашо Миялков още не е открит и не е поставен под домашен арест - мярка, която му определи съдът. Полицията на Северна Македония не може да намери бившия директор на УСК и братовчед на Никола Груевски Сашо Миялков и да му предаде решение за домашен арест. Наказателният съд изясни в изявление, че искането за задържане на Сашо Миялков е подадено от прокуратурата в неделя в 15.00 часа. Веднага е взето решение за мярка за домашен арест с 24-часово наблюдение, както и видео и електронно наблюдение, а в 18:30 часа решението е предадено на МВР като компетентно за по-нататъшни действия. Почти целият град е блокиран от полицията и се опитват локализира Миялков, съобщава "А1он". Адвокат Петър Василевски, който представлява Миялков не е пожелал да коментира случая.  Телевизия "Канал 5" съобщи, че е издадена заповед за национално издирване на бившия шеф на македонското контраразузнаване, а полицията е поискала от съда да издаде и международна заповед за задържане на Миялков.

 

Миялков е обвинен в злоупотреба с власт и за масовото подслушване и се очакваше присъдата му да бъде обявена на 26 февруари. Бившият директор на македонското Управление за сигурност и контраразузнаване бе осъден през юли 2020 на три години затвор по делото "Титаник 2", което се отнася за нередности по време на местните избори през 2013 г, предаде агенция МИА. Миялков (53 г.) бе ръководител на службата за сигурност почти десетилетие - до май 2015 г. До неотдавна той бе член на ръководството на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Той е братовчед на избягалия в Унгария бивш македонски премиер Никола Груевски. В края на 2020 година Специализираният съд постанови Миялков и още четирима осъдени по "Титаник 2" да бъдат освободени от затвора и поставени под домашен арест. Вчера следобед прокуратурата поиска максимална присъда по обвиненията срещу Миялков. Три часа по-късно полицията е била известена, че трябва да го затвори и пази в дома му. Миялков обаче не бил открит.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев сравни изчезването на Миялков с бягството през 2018 година на първия му братовчед Никола Груевски, и се зарече виновните за изпускането на Миялков да понесат отговорност.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени