Близо 200 руски дипломати са изгонени вчера и днес от държави членки на ЕС

Експулсиранията бяха мотивирани с подозрения в шпионаж или "съображения за националната сигурност"

Европейски съюз
Европейски съюз Източник: Zonanews

Италия, Испания и Словения обявиха днес, че гонят голям брой руски дипломати заради нашествието на Русия в Украйна, като с тях броят на изгонените от страни членки на ЕС за последните две денонощия наближава 200, предаде АФП.

 

След като вчера Германия и Франция обявиха за "персона нон грата" десетки дипломати от Русия, днес примерът им бе последван от Дания, Швеция и Естония, а Европейската комисия реши да прати у дома група дипломатически представители на Русия в европейски институции.

 

Експулсиранията бяха мотивирани с подозрения в шпионаж или "съображения за националната сигурност", като бяха предшествани от възмущението по света по повод убийствата в украинския град Буча край Киев, където след изтеглянето на руските военни части бяха намерени десетки трупове. 

 

Руски шпионаж
Руски шпионаж Източник: Zonanews

След като правителството в Рим каза, че пъди 30 руски дипломати от съображения за националната сигурност, италианският премиер Марио Драги призова за международно разследване за убийствата на цивилни в Украйна. Правителството на Словения реши да изгони 33 руски дипломати, а руският посланик бе извикан, за да му бъде изразено възмущението на страната от убийството на цивилни украинци. Естония обяви за нежелано присъствието на 14 руски консулски служители, вкл. седмина дипломати.

 

Външният министър на Испания Хосе Мануел Албарес същи изрази възмущението си по повод "непоносимите снимки" от Буча. Експулсирани са незабавно 25 руски дипломати, които са "заплаха за интересите на страната", но посланикът остава на поста си "защото не губим надежда Путин са спре войната", каза Албарес.

 

По същите причини Дания каза, че оставя на поста му руския посланик, но лишава от право на пребиваване петнайсетима руски шпиони. В изявлението си правителството в Копенхаген споменава за "жестокостта на Русия" и констатира, че "умишлените нападения срещу цивилни са военно престъпление".

 

Външната министърка на Швеция Ан Линде каза днес пред репортери, че на трима руски дипломати, извършвали "незаконна разузнавателна дейност", е било наредено да си заминат.

 

Вчера Франция прогони 35, а Германия - 40 руски граждани с дипломатически паспорти. Литва обяви посланика на Руската федерация във Вилнюс за персона нон грата, припомня БТА.

 

И Португалия последва днес примера на другите европейски държави, като заклейми руската агресия в Украйна и даде две седмици на десетима служители в руското посолство в Лисабон да напуснат страната.  Нито един от изгонените не е с дипломатически статут

Още от "Светът"

Подслушвателни устройства бяха открити в зала, отредена за заседание на полското правителство

Полша е разпределителен транспортен възел за военните доставки на Запада за Украйна по време на съпротивата на Киев срещу продължаващата трета година руска инвазия и съответно Варшава е с повишено внимание за всякакви признаци на шпионска дейност

Прочетете повече прочетете повече

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени