Bloomberg: Пентагонът и SpaceX блокираха използването на Starlink от руските окупатори на фронта

Говорителят на Пентагона е уверен, че Русия ще продължи да се опитва да намери начини да използва Starlink и други търговски комуникационни системи

Спътникова връзка Starlink
Спътникова връзка Starlink Източник: Depositphotos

Представители на Пентагона работят с компанията SpaceX на Илон Мъск, за да попречат на руските военни да използват интернет терминали Starlink на бойното поле в Украйна.

 

Bloomberg  пише за това с позоваване на ръководителя на отдела за космическа политика на Министерството на отбраната на САЩ Джон Плъмб. Отбелязва се, че по този въпрос САЩ "активно си сътрудничат с правителството на Украйна и SpaceX".

 

"В момента успешно противодействаме на руската употреба на (Starlink, бел. ред.), но съм сигурен, че Русия ще продължи да се опитва да намери начини да използва Starlink и други търговски комуникационни системи. Това ще продължи да бъде проблем, мисля че се справихме с него и намерихме добри решения както със Starlink, така и с Украйна", каза той в интервю за Bloomberg News.

 

Джон Плъмб отказа да уточни какви методи или процедури се използват за ограничаване на използването от Русия на преносими комуникационни терминали, които се свързват с флотилията от сателити в ниска орбита на SpaceX. Представители на украинското правителство също не коментираха.

 

Изданието отбелязва, че терминалите Starlink все още се рекламират за продажба в Русия на платформи като сайта за електронна търговия Ozon. Продавачите твърдят, че работят под абонамент на името на жители на европейски страни, където технологията е лицензирана.

 

Министърът на цифровата трансформация на Украйна Михайло Федоров заяви, че до май 2022 г. Украйна е получила 10 000 терминала Starlink, които осигуряват критични комуникации във войната срещу руските нашественици. Впоследствие Пентагонът възложи на SpaceX едногодишен договор за $23 млн. долара, който приключва този месец.

 

Запитан за статута на договора, говорителят по космическата политика Омар Виляреал заяви, че работят за удължаването му до ноември.

Още от "Светът"

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени