Борел и Шикорски обсъдиха засилване на военната помощ за Украйна

На 2 януари руските нашественици извършиха масирана ракетна атака в Украйна, при която бяха убити петима души и бяха ранени 130 други, припомня Укринформ

Жозеп Борел
Жозеп Борел Източник: Twitter

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и полският министър на външните работи Радослав Шикорски обсъдиха днес засилване на военната подкрепа за Украйна, включително предоставянето на Киев на далекобойни ракети и ракети за противовъздушна отбрана, предаде Укринформ, като се позова на публикации на двамата в социалната медия "Екс".

 

Борел написа, че провел "добра дискусия" със Шикорски, по време на която двамата са споделили своите нарастващи опасения относно засилващите се руски въздушни атаки срещу цивилната инфраструктура в Украйна. "Съгласихме се, че е необходимо да подобрим военната ни подкрепа за Украйна, включително с далекобойни и противовъздушни ракети", заяви той.

 

Шикорски от своя страна отбеляза, че и двете страни са се съгласили, че "жертвите на агресия имат правото да се защитават". Той благодари на ръководителя на европейската дипломация за подкрепата му за Украйна и отбеляза, че очаква с нетърпение да вземе трудни решения на заседанието на Съвета по външни работи по-късно този месец.

 

На 2 януари руските нашественици извършиха масирана ракетна атака в Украйна, при която бяха убити петима души и бяха ранени 130 други, припомня Укринформ. Бяха нанесени щети на над 250 граждански обекта.

 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова партньорите да ускорят предоставянето на системи за противовъздушна отбрана за Украйна, да предоставят дронове и далекобойни ракети, да прехвърлят руски активи на Украйна и да изолират руските дипломати.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени