Борел: Идеите на Тръмп за НАТО са глупави

НАТО не може да зависи от хумора на Тръмп, добави той

Жозеп Борел
Жозеп Борел Източник: European Commission

НАТО не може да бъде съюз, "поставен на карта" и да зависи от чувството за хумор на президента на Съединените щати. Така върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел коментира последната изява на бившия американски президент Доналд Тръмп.

 

"НАТО не може да бъде военен съюз "на карта", който да зависи от чувството за хумор на президента на Съединените щати от онова време. Не може днес да е "да", утре - "не" и да зависи от това кой си ти. Хайде да говорим сериозно - НАТО не може да бъде съюз "на карта", той съществува или не съществува. Аз обаче няма да си губя времето да коментирам всяка глупава идея, която се появява по време на тази предизборна кампания в Съединените щати", посочи Борел, цитиран от БНР.

 

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп Източник: Pixabay

Повод за неговите коментари и изказване на Доналд Тръмп на предизборна среща в Конуей, в щата Южна Каролина, на която той заяви, че в качеството си на държавен глава е казал на лидер на страна членка на НАТО, че ако не увеличи разходите си за отбрана, той "би насърчил" Русия "да направи каквото си поиска".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени