Борис Джонсън: Руска инвазия в Украйна би била военна и хуманитарна катастрофа

Tова заяви британският премиер на съвместна пресконференция с украинския президент Владимир Зеленски

Борис Джонсън и Володимир Зеленски
Борис Джонсън и Володимир Зеленски Източник: Пресслужба на Президента на Украйна
Британският премиер Борис Джонсън предупреди, че руска инвазия в Украйна ще доведе до военна и хуманитарна катастрофа, предаде Ройтерс. "Трябва да се изправим пред мрачната реалност, която е, че докато стоим тук днес, повече от 100 000 руски войници се събират на вашата граница в може би най-голямата демонстрация на враждебност към Украйна през живота ни".
 
Tова заяви британският премиер на съвместна пресконференция с украинския президент Владимир Зеленски. "Жизненоважно е Русия да отстъпи назад и да избере пътя на дипломацията и вярвам, че това все още е възможно.
 
От своя страна Зеленски благодари на Борис Джонсън за подкрепата на Великобритания за Украйна, като каза, че "това се потвърждава от скорошно решение на британското правителство, което ще въведе санкции в случай на агресия срещу Украйна".
 
"По-нататъшно руско нахлуване в Украйна би било политическа катастрофа, хуманитарна катастрофа и според мен би било и военна катастрофа за Русия и света", уточни Борис Джонсън.
 
Русия, която анекрира от Украйна Крим през 2014 г. и подкрепя сепаратистите в източната част на страната, струпа стотици хиляди руски войници близо до Украйна, което доведе до опасения на Запад, че Кремъл може да нахлуе в своя съсед.
 
Москва отрича да има такъв план. Все пак Кремъл се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.
 

Още от "Светът"

Зеленски приветства американския пакет от военна помощ, отправи молба за допълнителна противовъздушна отбрана

Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари

Прочетете повече прочетете повече

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени