Борис Джонсън спечели вота на доверие и остава премиер

При гласуването 211 депутати подкрепиха Джонсън, а 148 гласуваха "против"

Борис Джонсън
Борис Джонсън Източник: EPA

Британският премиер Борис Джонсън ще продължи да оглавява британското правителство. Той спечели вота на доверие, иницииран от собствената му Консервативна партия. За да остане на поста на него му беше необходимо да спечели 50+1 гласа, или 180. При гласуването 211 депутати подкрепиха Джонсън, а 148 гласуваха "против". 

 

В процентно изражение Джонсън получава около 59 на сто одобрение и 41 на сто неодобрение. 

 

Разговорите за възможна оставка на Борис Джонсън се появиха от началото на 2022 г. Повод за гнева на консерваторите стана скандалът "Партигейт", който се разгоря на Дайнинг стрийт в бума на пандемията от коронавирус. Това са организираните партита от членове на правителството и служители в офиса на Джонсън по време на Ковид пандемията, когато подобни събирания бяха забранени в цялата страна.

 

Разследване разкри и че премиерът лично е участвал в партитата. Нещо, което той отричаше и доведе до спад в рейтинга му.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени