Борис Джонсън: Това варварско начинание на диктатора Путин трябва да завърши с провал

Обединеното кралство стана една от първите държави в Европа, която изпрати отбранително оръжие в помощ на украинците

Борис Джонсън
Борис Джонсън Източник: EPA

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън нарече руския президент Владимир Путин "диктатор", а нахлуването в Украйна - "отвратително и варварско начинание" Той заяви, че западните съюзници подготвят "огромен" пакет от санкции срещу Русия, и се обърна към народа на Украйна: "Не можем и няма да гледаме отстрани".

 

В телевизионно обръщение към нацията Джонсън нарече руския президент Владимир Путин "диктатор", който никога няма да "подчини националното чувство на украинците". Украйна е държава, която от десетилетия се радва на свобода и демокрация и на правото сама да избира съдбата си, каза той.

 

"Ние и светът не можем да допуснем тази свобода да бъде просто погубена. Не можем и няма да гледаме отстрани. Именно защото през последните месеци бяхме толкова разтревожени от руското сплашване, Обединеното кралство стана една от първите държави в Европа, която изпрати отбранително оръжие в помощ на украинците. Други съюзници вече направиха същото и ние ще направим всичко възможно през следващите дни", допълни премиерът.

 

"Днес, в съгласие с нашите съюзници, ще договорим мащабен пакет от икономически санкции, които имат за цел своевременно да затруднят руската икономика. За тази цел трябва също така колективно да прекратим зависимостта от руския нефт и газ, която твърде дълго време даваше на Путин възможност да контролира западната политика", подчерта премиерът.

 

"Нашата мисия е ясна. Дипломатически, политически, икономически и в крайна сметка военно - това отвратително и варварско начинание на Владимир Путин трябва да завърши с провал", заяви Борис Джонсън.

 

Той се обърна към "народа на Русия, чийто президент току-що разреши вълна от насилие срещу един славянски народ, към родителите на руските войници, които ще загубят живота си". "Не мога да повярвам, че това се прави от ваше име", каза британският премиер. Увери украинците, че "в този момент на агония ние сме с вас, молим се за вас и вашите семейства и сме на ваша страна".

 

"И ако предстоящите месеци са мрачни и пламъкът на свободата гори слабо, знам, че в Украйна той отново ще пламне ярко, защото при всичките му бомби, танкове и ракети не вярвам, че руският диктатор някога ще покори националното чувство на украинците и страстната им вяра, че страната им трябва да бъде свободна".

 

Той увери и своите сънародници, че правителството ще направи всичко необходимо за нейната сигурност. "Към нашето възмущение се присъединяват приятели и съюзници от цял свят. Ще работим с тях колкото и време да е необходимо, за да гарантираме възстановяването на суверенитета и независимостта на Украйна, защото този акт на безразсъдна агресия е нападение не само срещу Украйна. Това е атака срещу демокрацията и свободата в Източна Европа и по целия свят. Тази криза е свързана с правото на един свободен, суверенен и независим европейски народ да избере собственото си бъдеще и това е право, което Обединеното кралство винаги ще защитава", заключи премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени