Борис Джонсън заяви, че Западът се нуждае от "солидарност" по отношение на Русия

Германия ще постави в по-висока степен на готовност за действие войските си в силите на НАТО за бързо реагиране

Борис Джонсън
Борис Джонсън Източник: Shutterstock

Западът ще трябва да прояви огромна солидарност, ако иска да убеди руския президент Владимир Путин да не нахлува в Украйна, заяви британският премиер Борис Джонсън пред Мюнхенската конференция по сигурността, предаде Ройтерс.

 

"Все още има възможност да бъде избегнато ненужно кръвопролитие, но за това ще е нужна огромна проява на западна солидарност, надхвърляща всичко, което сме виждали в най-новата ни история", заяви Джонсън преди посещението си в Мюнхен.

 

Демократичните държави се сплотяват пред лицето на заплахата по украинските граници, заяви германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт пред присъстващи на Мюнхенската конференция по сигурността, цитирана от ДПА.

 

"Действаме с голяма сплотеност: в ЕС, който не е само икономическа общност, но преди всичко е общност на ценности. И в НАТО, алианс, който създава сигурност чрез военна сила, но който черпи истинската си сила от своите вътрешни ценности", каза Ламбрехт.

 

Германия ще постави в по-висока степен на готовност за действие войските си в силите на НАТО за бързо реагиране, което ще им позволи да се разгърнат по-бързо, за да защитят източноевропейските съюзници в случай на изостряне на напрежението с Русия, съобщи министерството на отбраната в Берлин, цитирано от Ройтерс. Решението е взето в тясно сътрудничество с най-висшия военен командир в алианса и съюзниците.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени