Борсите в Русия се сринаха заради очакванията за нови санкции

Всичко започна на 13 януари, след провала на преговорите със САЩ и НАТО

Фондова борса в Русия
Фондова борса в Русия Източник: Sputnik

Руските фондови пазари се сринаха заради очакванията за нови санкции серщу Русия, съобщава РБК. Индексът РТС падна под 1400 пункта, а този на московската борса - под 3400, което е антирекорд за периода от февруари-март 2021 г. насам. Сривът от последните дни, който се случва на руския фондов пазар се оказа напълъно изненадващ за анализатори и инвеститори. Най-важнит евъпроси сега са "колко дълго ще продължи това" и "как да запазим активите си". 

 

Сривът на индекса на московската борса, който беше предшестван от исторически максимум, се изчислява на над 20%. Тази стойност е важна повратна точка за търгуващите на борсите, тъй като се смята, че това е границата на преминаването към "мечешка" фаза, при която акциите падат рязко.

 

Пазарите се сриват вече близо седмица. Всичко започна на 13 януари, когато след заявление на официални представители от руското МВнР стана ясно, че преговорите между Русия и САЩ и НАТО са завършили неуспешно. Показателите се влошиха още повече след приключването на преговорите между руския първи дипломат Сергей Лавров и министъра на външните работи на Германия Аналена Бербок.

 

Инвеститорите продължиха да разпродават ценни книжа, след като преговорите не дадоха обнадеждаващи резултати, отбелязва експертът Елена Кожухова от "Велес Капитал" - една от големите руски инвестиционни компании.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени