Бой в италианския парламент: Депутат е изведен с инвалидна количка

Леонардо Доно от популисткото Движение "5 звезди" (Д5З), беше блъскан от други депутати и нокаутиран на земята, съобщават местни медии

Италианският парламент
Италианският парламент Източник: EPA

Докато в област Пулия се подготвят за началото на срещата на Г-7, в Рим, на заседание на долната Камара на парламента се стигна до бой, а депутат от опозицията беше изведен с инвалидна количка, предаде ДПА.

 

Леонардо Доно от популисткото Движение "5 звезди" (Д5З), беше блъскан от други депутати и нокаутиран на земята, съобщават местни медии. В залата в този момент се обсъждаше законопроект за така наречената диференцирана автономия, внесен от дясното правителство на премиера Джорджа Мелони.

 

Проектозаконът предвижда на отделните административни области на Италия да бъдат дадени по-широки права за самоуправление. Опозицията разкритикува приемането на подобна мярка. Областите преди всичко в италианския Юг се опасяват, че по този начин държавата може да се оттегли от важни сектори като здравеопазването и образованието, което може да ощети населението в икономически по-слабо развитите региони.

 

По време на разискванията на първо четене на законопроекта преди няколко месеца се стигна до словесни пререкания между правителството и опозицията в Сената. При обсъжданията на второ четене в долната камара опозиционни депутати развяха италиански знамена и пяха националния химн. Те обявиха, че се страхуват, че може да се стигне до "разпадане на Италия".

 

На видеозапис се вижда как Леонардо Доно от популисткото Движение "5 звезди" се опитва да връчи знаме на министъра за регионалните въпроси и автономията Роберто Калдероли, но в този момент към него се втурват други депутати. От кадрите обаче не става съвсем ясно дали Доно впоследствие пада на земята от юмруци и ритници.

 

Председателят на Камарата прекъсна заседанието и обяви, че ще изгледа внимателно видеозаписите от случилото се, след което ще вземе мерки. В коментар пред телевизия La7 за събитията Доно заяви, че чака за преглед в болница, след като е бил ударен с юмрук и е получил "няколко ритника".

 

"Наистина ме удариха много силно в гръдната кост и се свлякох на земята, не можех да дишам. Доста се уплаших. Никога не съм си представял, че такова нещо може да се случи в Камарата на депутатите, още не мога да го повярвам", коментира той.

 

В публикация в социалните мрежи партията на Доно Д5З определи събитията като "грозни и срамни" и призова за тежки и незабавни наказания за виновните.

Още от "Светът"

Рекордна финансова подкрепа за Демократическата партия след оттеглянето на Байдън

Според анализ на "Ню Йорк Таймс" вноските за кампанията са скочили от средно от $200 000 на час непосредствено преди съобщението на Байдън до $7,5 млн. за един час след оттеглянето му

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени