Бойните възможности на руските нашественици в Запорожка област деградират

От ISW разкриха причините

Руски военни
Руски военни Източник: Telegram

Бойните възможности на руските подразделения, които са на Ореховското направление в Запорожка област значително са се влошили. Те вече не могат да провеждат контраатаки и да спират порива на украинското настъпление, пише в своя ежедневен анализ вашингтонският Институт за изследване на войната (ISW).

Анализаторите от института акцентират, че "участието на 70-ти гвардейски мотострелкови полк в контраатаките свидетелства, че бойните възможности на активните подразделения на 7-ма въздушно-десантна дивизия значително са се влошили и тези елементи на ВДВ повече не могат да провеждат контраатаки срещу украинския пробив на Ореховското направление". 

 

Военна полиция от 70-и гвардейски мотострелкови полк наскоро беше въвлечена в междуетническа свада с личен състав от част от 71-ви мотострелкови полк (42-ра мотострелкова дивизия). Украинското разузнаване съобщи, че украинската контраофанзива в западната Запорожка област е "напълно победила" 810-а морска пехотна бригада и че бригадата е била изтеглена.

 

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу отбеляза странна група руски въоръжени формирования, действащи в западната посока на Запорожка област, по време на конферентен разговор с руското военно ръководство.

 

Изборът на Шойгу отчасти може да означава, че той се стреми да подчертае дейността на руски командири, които продължават да следват заповедите на руското военно ръководство за безмилостни контраатаки. Той приписва успешните руски отбранителни операции около Роботине (10 км южно от Орехов) и Вербове (18 км югоизточно от Орехов) на елементи от руския 70-ти гвардейски мотострелков полк (42-ра мотострелкова дивизия, 58-ма общовойска армия (CAA), Южен военен окръг), 56-ти десантно-десантен (ВДВ) полк (7-ма ВДВ дивизия), 810-та морска пехотна бригада (Черноморски флот) и 291-ва гвардейска артилерийска бригада (58-ма ЦАА, СМД) по време на съвещание на руското военно командване на 3 октомври.

 

Шойгу не посочва други формирования. Руското министерство на отбраната (МО) рутинно умишлено пренебрегва или увеличава постиженията на определени командири, за да постигне политическите цели на Шойгу или на руското военно командване. 

 

Някои руски блогъри наскоро посочиха, че руските командири все по-често се изправят пред избор между "разпиляването" на войските си в контраатаки, за да задържат тактически позиции, или да се противопоставят на руското военно командване, като се оттеглят на предварително подготвени позиции, като по този начин рискуват кариерата си.

 

Един командир на руска фронтова част също посочи, че командващият генерал-полковник Михаил Теплински преди това е помогнал на формация да избегне подновяване на контраатаки в посока Бахмут. Шойгу може да пренебрегва формации, които се застъпват за тактически отстъпления към подготвени отбранителни позиции.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени