Бракът на Борис Джонсън възмути католици

Защо на премиера е било разрешено да сключва брак в католически храм, след като два пъти се е развеждал, питат те

Борис Джонсън и Кери Саймъндс
Борис Джонсън и Кери Саймъндс Източник: Twitter

За отношения, започнали под покривалото на слуховете, единствено подходящ завършек бе бракът на Борис Джонсън и Кери Саймъндс да включва елемент на тайнственост, пише лондонският "Дейли телеграф". Сега светът ще знае, че датата на бракосъчетанието на британския премиер и приятелката му е 29 май 2021 г., но кога са започнали техните отношения е малко по-трудно да се установи, посочва консервативният вестник.

 

Според изданието абсолвентката на Университета "Уоруик" Саймъндс, която рязко започва да се издига в йерархията на Консервативната партия, вероятно се е запознала с Джонсън по време на кампанията му през 2012 г. за преизбиране като кмет на Лондон. Според "Гардиън" католици, сред които енориаши на Уестминстърската катедрала, се възмущават защо на премиера е било разрешено да сключва брак в католически храм, след като два пъти се е развеждал.

 

На въпрос дали кардинал Винсънт Никълс, архиепископ на Уестминстър, е одобрил този брак, говорител на диоцеза отговаря, че не е необходимо одобрението на кардинала за брак, протекъл по нормите на Църквата без изключения. Съгласно изявлението двамата младоженци са енориаши на Уестминстърската катедрала и са кръстени католици и всички формалности по църковните и гражданските закони са били извършени преди сключването на този брак.

 

"Таймс" също отбелязва, че на Борис Джонсън е било разрешен католически брак въпреки двата му развода. Вестникът посочва, че редовните богомолци в катедралата се били изненадани от вестта, че премиерът, който има две живи бивши съпруги, е сключил нов брак в главния храм на католиците в Англия и Уелс. Но каноници и запознати обясняват, че двата предишни брака на Борис Джонсън - с Алегра Мостин-Оуен през 1987 г. и с Марина Уилър през 1993 г. - не са признати за валидни от църковна гледна точка, пише "Таймс".

Още от "Светът"

Ще поискаме да бъде свикано заседание на Съвета НАТО-Украйна, заяви Володимир Зеленски

Зеленски изказа благодарност конкретно към германския канцлер Олаф Шолц за усилията, лидерството и правилната международна комуникация, които той е показал при посещението си в Пекин

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени