Братовчеди на Зоран Заев свързани със задържано голямо количество марихуана

В края на миналата година премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази подкрепа за декриминализиране на марихуаната

Македонският министър-председател Зоран Заев
Македонският министър-председател Зоран Заев Източник: Orthodoxtimes

Братовчедите на премиера Зоран Заев и основните действащи лица в бизнеса на семейство Заеви с канабис, Трайче и Бобан Заеви, са в Дубай от три седмици, научи македонското електронно издание МКД. Засега те следят отдалеч актуалните събития в Македония, акцията на Американската агенция за борба с наркотиците DEA и Министерството на вътрешните работи и ареста на няколко лица, замесени в контрабандата на 200 килограма марихуана. Трайче Заев и Бобан Заев са официално собственици на компании за производство на медицински канабис (MAM в Свети Николе и Pharma Medica във Валандово). Но и двамата, както и други членове на семейството им са частични собственици на няколко други компании, свързани с канабиса, които са организирани в един вид консорциум.

 

Предполага се, че акцията на DEA е резултат от недоразумения между американския собственик на компанията за медицински канабис Five Letters и представители на семейство Заеви, информира Агенция Фокус. Миналия декември от тази компания бяха иззети 150 килограма марихуана, след което Five Letters загубиха лиценза си. Междувременно DEA се заинтересува от случващото се на нелегалния пазар на наркотици в Македония. Александър Ушилковски, шофьорът на Трайче Заев, също е задържан в акцията на DEA и МВР отпреди два дни, при която е иззета марихуана на стойност 800 хиляди долара. Един от управителите на "Медикъл 420" от Битоля, друга компания за производство на медицински канабис, в която Заеви имат дял, също е бил арестуван. Някои от превозните средства, които са иззети, също са собственост на тези компании.

 

Два поредни дни опозиционната ВМРО-ДПМНЕ пита дали микробусът, в който е намерена марихуаната, е собственост на компания партньор с фирмите на Заеви. За момента правителството казва, че те очакват бързо и задълбочено разследване, но няма отговор дали един от задържаните в операцията, при която са иззети 200 килограма марихуана, е шофьор на Трайче Заев, братовчед на Зоран Заев. И дали фургонът, в който е намерена марихуаната, принадлежи на компания, свързана със Заеви. СДСМ обяви днес, че нито микробусът, споменат от ВМРО-ДПМНЕ, нито някой от задържаните в акцията имат връзка със семейството на премиера Зоран Заев.

 

По време на операцията бяха арестувани двама висши полицейски служители - началникът на полицията в Прилеп и служител от Бюрото за обществена сигурност. През нощта в петък е извършена проверка в две фабрики за производство на медицински канабис в Прилеп и в Битоля, с които е работил и Ушилковски. Това се случи след като отдел „Криминална полиция“ - сектор за незаконен трафик на наркотици с оръжия и опасни вещества, в сътрудничество с отдела за превенция на организираната и тежка престъпност и специалното антитеррористично звено "Тигър", с подкрепата на Американската администрация за борба с наркотиците - DEA са извършили няколкомесечно съвместно разследване.


В края на миналата година премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази подкрепа за декриминализиране на марихуаната, което е в процедура в парламента, писа тогава вестник "Нова Македония". Заев посочи, че той лично подкрепя легализацията на канабиса, защото, както обясни, "чрез тази мярка ще можем да развием дейности в сферата на услугите, които много малко участват в нашия БВП".

Още от "Светът"

Македонският вицепремиер Никола Димитров: Част от исканията на България не съответстват на европейските ценности

На въпрос за сътрудничеството с Гърция вицепремиерът Димитров посочва, че Преспанският договор е бил не само решение на въпроса за името, а и инвестиция в стабилността на региона

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Последни новини

Най-четени