Британия изпраща на Украйна супермодерна ракета - "убиец" на танкове

Тя може да поразява всякакви наземни цели чрез лазерно насочване, осигурявано от сухопътни войски, самолети или транспортьори, както и да си избира сама цели по предварително програмиран списък, като се ориентира с радар

Ракета Brimstone 2
Ракета Brimstone 2 Източник: MBDA Systems

Великобритания ще изпрати в най-скоро време в Украйна най-съвременни ракети с лазерно насочване Brimstone 2. Те имат двойно по-голяма далекобойност от предишната модификация, доставяна на Въоръжените сили на Украйна по-рано. Това съобщи "The Telegraph". 

 

Стойността на ракетата е около 175 хиляди стерлинги. Тя може да поразява всякакви наземни цели чрез лазерно насочване, осигурявано от сухопътни войски, самолети или транспортьори, както и да си избира сама цели по предварително програмиран списък, като се ориентира с радар. 

 

На практика, супер модерната й навигационна система може да сканира бойното поле и да си избира най-позходящата цел като има способност да различава цивилни транспортни цели или по-малко значими военни обекти. Ракетата Brimstone 2 е на въоръжение в Кралските ВВС от 2016 г. При изстрелване от самолет тя има радиус на поражение около 60 км. В Украйна тя ще може да се използва чрез пускови установки, разположени върху наземна бойна техника. 

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени