Британия подкрепя Украйна като изпраща бойни кораби в Черно море

Припомняме, че вчера отряд от 15 кораба от Каспийската флотилия на руските ВМС навлезе в Черно мор

Самолетоносачът HMS Queen Elizabeth
Самолетоносачът HMS Queen Elizabeth Източник: Twitter

Великобритания ще изпрати в Черно море два кораба от кралския морски флот на фона на нарастващото напрежение по източните граници на Украйна заради руските военни маневри,  съобщава "The Sunday Times" с позоваване на високопоставени източници от флота. Според публикацията, става дума за ескадрен миноносец тип 45 с управляеми ракети и фрегата тип 23 за противодействие на подводници. Двата кораба са част от в оперативно-тактическа група в Средиземно море. Двата кораба ще влязат през Босфора през месец май. Прехвърлянето им е сигнал за солидарност с Киев, след отмяната на американската заявка за изпращане на два кораба от военноморските сили на САЩ в Черно море.

 

Припомняме, че вчера отряд от 15 кораба от Каспийската флотилия на руските ВМС навлезе в Черно море. Сред тях има три артилерийски и осем десантни катера, както и кораби по поддръжката.
Самолети на кралските ВВС F-35B Lightning стелт и хеликоптери за лов на подводници Merlin ще бъдат в готовност на флагманския кораб на ударната група, самолетоносача HMS Queen Elizabeth, за да подкрепят военните кораби в Черно море,  съобщава  "Ройтерс". Говорител на министерството заяви, че правителството на Обединеното кралство работи в тясно сътрудничество с Украйна за наблюдение на ситуацията и продължава да призовава Русия за деескалация. "Обединеното кралство и нашите международни съюзници са непоклатими в нашата подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

Още от "Светът"

Радев скри, че е подкрепил декларация, която заклеймява саботажите на Русия в Чехия и България

"НАТО остава отворен за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Русия направят това възможно", пише още в декларацията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени