Британия предупреди Русия, че ако атакува Украйна ще направи сериозна грешка

Украински и американски официални лица също изразиха загриженост за възможна руска атака

Лиз Тръс
Лиз Тръс Източник: Sky News

Британският външен министър Лиз Тръс предупреди Русия в сряда, че ще направи сериозна грешка, ако нападне Украйна и каза, че Лондон работи в тясно сътрудничество със своите съюзници от НАТО в подкрепа на Украйна, съобщава Ройтерс.

 

Украински и американски официални лица изразиха загриженост за възможна руска атака, предложение, което Кремъл отхвърли като невярно. По-рано в сряда руски бойни самолети и кораби практикуваха отблъскване на въздушни атаки срещу военноморски бази и отговор с въздушни удари по време на военни учения в Черно море, Украйна също проведе бойни учения.

 

Русия многократно отрича, че е на път да атакува Украйна и казва, че може да разположи войски, където пожелае, на собствена територия. Обвинява Украйна и НАТО в нагнетяване на напрежението.

 

"Това би било сериозна грешка на Русия", каза Тръс пред Ройтерс, попитана за възможно нахлуване. "Ние сме много близки съюзници на Украйна и работим с наши партньори в НАТО, но също и директно с Украйна, за да сме сигурни, че те са напълно подкрепени", допълни тя.

 

Русия заяви, че трябва да повиши бойната готовност на своите конвенционални и ядрени сили поради засилената активност на НАТО в близост до нейните граници.

 

Съединените щати и НАТО дадоха сигнал за подкрепата си за Украйна по начини, които Москва смята за провокативни, включително чрез маневри на военни кораби този месец в Черно море и доставка на американски патрулни катери на украинския флот.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени