Британски адмирал: Русия е загубила половината си боен потенциал в Украйна

Москва не успява да компенсира загубите на техника на украинския фронт, добавя началникът на щаба по отбраната на Великобритания адмирал Антъни Радакин

Унищожена руска военна техника в Украйна
Унищожена руска военна техника в Украйна Източник: Telegram

Руската армия е загубила половината от бойния си потенциал в Украйна, заяви началникът на щаба по отбраната на Великобритания адмирал Антъни Радакин. "За миналата година тя е изстреляла 10 млн. артилерийски снаряда, като в най-добрия случай може да произвежда 1 млн. снаряда. Тя загуби 2500 танка, а може в най-добрия случай да произвежда 200 танка годишно," обясни той, цитиран от Financial Times.

 

Радакин опроверга твърденията, че украинското настъпление се придвижва твърде бавно, отбелязвайки, че сега Въоръжените сили на Украйна се опитват да разтегнат руската линия на отбрана, да напипат слабите й места и постепенно да я разрушат. Той смята, че Украйна няма смисъл да бърза. "Русия сега е толкова слаба, че няма сили за собствена офанзива", смята той. 

 

По данни на OSINT-проекта Oryx, който брои загубите на техника в Украйна по видео и фото доказателства, от 24 февруари миналата  година Русия е загубила почти 11 000 единици техника, включително 2082 танка.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени