Британски изтребители "Тайфун" прогониха руски Су-24 над Черно море

От месеци небето над Черно море е регион на противопоставяне между Русия и НАТО

ЮрофайтърТайфун
ЮрофайтърТайфун Източник: Pixabay

Два изтребителя "Тайфун" на британските кралски ВВС прехванаха руски Су-24, засечен да навлиза в румънското въздушно пространство, съобщи Ройтерс като се позовава на британското отбранително ведомство. Британските самолети са част от Quick Reaction Alert - операция за въздушна полиция на НАТО, разположени в авиобазата "Михаил Когалничану" на брега на Черно море, край Констанца.

 

"Когато неидентифицираният, макар и заподозрян руски самолет, влезе в румънския полетен информационен регион, ние излетяхме да извършим визуална идентификация ... Не след дълго ние прехванахме самолета и го идентифицирахме като руски Су-24. Той летял на около 20 мили от румънския бряг, преди да го прихванем", казаха пилотите от кралските ВВС.

 

Те били вдигнати във въздуха, след като бил засечен руският изтребител, за чийто полет не било съобщено предварително, а пилотите не разговаряли с румънския контрол на въздушния трафик. Това създавало опасност за всички полети в района.

 

Според изявлението на Обединеното кралство, полетът не е бил подаден преди това и руските пилоти не са реагирали или разговаряли с румънския контрол на въздушното движение, създавайки опасност за безопасността на полетите. 

По думите на един от пилотите на Тайфун, британските изтребители  са ескортираха Су-24, докато той напусне полетната информационна зона на Букурещ и се насочи на североизток. Руският самолет не е летял по-близо от 32 мили до румънския бряг.

 

От месеци небето над Черно море е регион на противопоставяне между Русия и НАТО.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени