Британски кораб премина през Босфора, НАТО не признава анексията на Крим

Демонстрацията на непризнаването на анексията на полуострова от Москва е ключова част от черноморската стратегия на Алианса, разработена след 2014-а година

Британски кораб и самолети от бойната авиация ескортират руските бойни кораби Петър Велики (в средата) и Адмирал Кузнецов (в дъното)
Британски кораб и самолети от бойната авиация ескортират руските бойни кораби Петър Велики (в средата) и Адмирал Кузнецов (в дъното) Източник: UK Ministry of defence
Още един кораб на британския кралски флот премина през Босфора и навлезе в Черно море. Това се случва на фона на играт на нерви между Русия и НАТО. Миналата седмица Русия заяви, че е стреляла предупредително по британския миноносец "Дифендър", защото бил навлязъл в нейни териториални води, както твърди Москва. 
 
Истината е, че британците се намираха в пределите на 12-милната крайбрежна зона, която от гледна точка на международното морско право е в украински териториални води. Демонстрацията на непризнаването на анексията на полуострова от Москва е ключова част от черноморската стратегия на Алианса, разработена след 2014-а година. Тя предвижда на практика постоянно присъствие в региона на натовски кораби, при това не само на черноморските страни членки на Алианса.
 
Други акценти в тази стратегия са целогодишни съвместни учения на различни нива, модернизация на военните флотове на страните членки и активно сътрудничество с Украйна и Грузия -  без участието им обаче в съюзническите учения. Между другото, присъствието на кореспондента на БиБиСи на британския кораб не е случайно - военното министерство кани журналисти да отразяват само истински важните мисии.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени