Британският лорд Патън: Защо по дяволите България бе по-приемлив кандидат за ЕС от Украйна?

Той e бил еврокомисар по външните отношения в периода 1999-2004 г.

Лорд Кристофър Патън
Лорд Кристофър Патън Източник: Wikipedia

Вашите коментари за "Жалкото отсъствие на ЕС за Украйна" (става въпрос за статията на Financial Times "Жалкото отсъствие на ЕС за Украйна" - Блокът трябва да се справи със стратегическите си слабости, след като бе изключен от преговорите, бел. ред.), относно неудобните и егоцентрични оплаквания на ЕС за изключването му от дискусиите на върха между САЩ, НАТО и Русия са напълно справедливи, пише към "Файненшъл Таймс" лорд Кристофър Патън от Камарата на лордовете.

 

"Когато бях еврокомисар по външните отношения (1999-2004), една от първите ми срещи беше с министър от Украйна. След обичайните любезности министърът директно ме попита дали ЕС ще приеме амбицията на Украйна да бъде партньор в преговорите за членство. Повторих формулата, която бе договорена и която всички бяхме длъжни да повтаряме дълги години. Вероятно се повтаря и днес. Казах, че ЕС приема европейското призвание на Украйна, но не можех да се ангажирам да започна преговори за членство.

 

Моето разбиране за лицемерната празнота на тази словесна формула се увеличи с годините. Но европейската история е е сложна. И двамата служители на ЕС, които присъстваха на срещата като част от моя екип, ми казаха след това, че са синове на семейства, които са живели и работили в това, което някога е било Полша, но след войната и промените на националните граници се е превърнало в Украйна.

 

Вярвам, че ЕС — с британско лидерство, когато бяхме членове на ЕС — трябваше силно да подкрепи желанието на Украйна да бъде член на самия ЕС, за разлика от сегашната двусмислена позиция относно това дали Украйна трябва да бъде част от НАТО.

 

Руснаците несъмнено биха се противопоставили на това, но по-скоро не би било тяхна работа. Това трябваше да бъде решено отдавна, както и за други източноевропейски страни и балтийските държави. Защо, по дяволите, смятахме, че, да речем, България е по-приемлив кандидат за европейско членство от Украйна?".

Източник: News.bg

Още от "Светът"

Президентът на РСМ след среща с Петков: В България има македонци! Никой няма право да ни се бърка в конституцията!

Кирил Петков е нетрадиционен политик, с нестандартен речник, който не използва реторика, позната от предишни времена, каза Пендаровски

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени