Британският премиер Лиз Тръс: През 2023 година помощта на Великобритания за Украйна може да се увеличи

От 2015 г. досега Британия е обучила около 27 000 украински военни

Лиз Тръс
Лиз Тръс Източник: Scanpix

Министър-председателят на Великобритания Лиз Тръс отбеляза, че военната помощ на Лондон за Киев през 2023 г. може да надскочи днешните показатели от 2,3 млрд. лири стерлинги. Това пише в съобщение на правителствения сайт. 

 

"Украинските победи през последните седмици са вдъхновяващи. Отново и отново тези смели хора хвърляха предизвикателство към онези, които се съмняваха, и демонстрираха какво могат да постигнат, когато получават военна, икономическа и политическа подкрепа, от която се нуждаят", подчертава Тръс. 

 

И продължава: "Моето послание към украинския народ е такова: Обединеното кралство ще продължи да бъде до вас във вашия път. Вашата сигурност е и наша сигурност". 

 

Тя отбелязва, че обемите на военната помощ, които ще получи Украйна през 2023 г. ще съответстват на предоставената през сегашната година, или ще ги превишават. В момента Великобритания е вторият по размер на оръжейната помощ донор на сражаващата се срещу руската агресия Украйна със сумата от 2,3 млрд. фунта.

 

Освен това, от 2015 г. досега Британия е обучила около 27 000 украински военни. А през последната година Лондон е изпратил на Киев стотици ракети, пет системи за ПВО, 120 единици бронетехника и повече от 200 000 единици несмъртоносна военна техника. 

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени