Британският премиер обеща на Украйна още 125 зенитни оръдия и технологии за противодействие на смъртоносните ирански дронове (ВИДЕО)

Стойността на поредната помощ от Лондон е 50 млн. паунда

Украинският президент Володимир Зеленски и британският премиер Риши Сунак
Украинският президент Володимир Зеленски и британският премиер Риши Сунак Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Великобритания ще предостави на Украйна нов голям пакет военна помощ за въздушната отбрана, така че да бъде защитено цивилното население и инфраструктурата на страната от руските нападения. Това заяви премиерът на Великобритания Риши Сунак, който посети Киев.

 

Възлизащият на 50 милиона паунда пакет включва 125 зенитни оръдия и технологии за противодействие на смъртоносните дронове, доставени на Кремъл от Иран. Технологиите включват десетки радари и електронни бойни устройства за обезопасяването на дроновете. Това е първото посещение на Сунак в Киев, след като встъпи в длъжност.

 

Говорител на Даунинг стрийт заяви, че посещението на Сунак е било за "потвърждаване на британската подкрепа за Украйна".

 

От своя страна Зеленски написа в Twitter, че "двамата са обсъдили най-важните въпроси за двете страни и за глобалната сигурност, че те сега са по-силни и ще постигнат желаните резултати". 

 

"Великобритания и Украйна знаят какво значи да отстояваш свободата. С приятели като вас на наша страна, ние сме уверени в нашата победа", написа Зеленски.

 

 

По-рано този месец британският министър на отбраната Бен Уолъс обяви предоставянето на повече от 1 000 притововъздушни ракети на Киев.  

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени