Британското правителство проучва възможността за изпращане на изтребители "Тайфун" и бойни кораби в Югоизточна Европа

Борис Джонсън посочи, че увеличаването на капацитета е свързано с планираната от Русия инвазия в Украйна

Британският премиер Борис ДжонсънБорис Джонсън
Британският премиер Борис ДжонсънБорис Джонсън Източник: creativecommons.org

Британското правителство проучва възможността за изпращане на изтребители "Тайфун" и бойни кораби в Югоизточна Европа, за да защити съюзниците от НАТО. Това се казва в авторска статия на британския премиер Борис Джонсън за "Таймс".

 

Обединеното кралство ще укрепи многонационалния батальон на НАТО под британско командване в Естония. Борис Джонсън също така обяви намерението си да укрепи Обединените експедиционни сили, водена от Великобритания формация, която включва части от десет скандинавски и северноевропейски страни. Обмисля се възможността за използване на изтребители и кораби от Кралския флот.

 

Борис Джонсън посочи, че увеличаването на капацитета е свързано с планираната от Русия инвазия в Украйна. Само ден, след като Кралските ВВС прихванаха четири руски бомбардировача Британският премиер вече обеща да изпрати 350 кралски морски пехотинци в Полша. Джонсън каза, че все още вярва, че дипломацията може да надделее, но че подкрепата на Великобритания за НАТО ще остане "безусловна и непоклатима".

 

Британският премиер ясно посочва, че няма да се колебае за Украйна, предупреждавайки Москва, че инвазията ще е само в полза на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО). САЩ вече прехвърлят спецчасти и оръжие в Украйна в опит да демонстрират сила пред Кремъл.

 

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени