Британското разузнаване: Корумпиран и брутален участник в пуча срещу Горбачов ръководи руската агресия в Украйна

Британците отбелязват също, че повече от 30-години военна кариера на Суровикин са белязани от обвинения за корупция и бруталност

Ген.полк. Сергей Суровикин
Ген.полк. Сергей Суровикин Източник: Life.ru

"От началото на юни руското висше командване най-вероятно е отстранило няколко генерали от ключови позиции в оперативното командване във войната Украйна. Сред тях са командирът на ВДВ генерал-полковник Андрей Сердюков и командирът на Южната група войски армейски генерал Александър Дворников.

 

За известно време Дворников беше главнокомандващ на операцията в Украйна", съобщава в актуализираната си сводка по войната в Украйна Британското министерство на отбраната, позоваващо се на данни на разузнаването.

 

Сред отстранените генерали е Александър Дворников, който известно време беше главнокомандващ на операцията в Украйна.

 

"Украйна вероятно ще преконфигурира отбраната на сектора Северодонецк-Лисичанск, доколкото руските бронирани части продължават да завладяват южния край на зоната на концентрация", пише в ежедневната актуализация на разузнаването.

 

 

Според данните на британските служби командването на Южната група войски ще бъде поверено на генерал-полковник Сергей Суровикин, тъй като тази част от състава на руската армия продължава да играе важна роля в руската офанзива в Донбас. Британците отбелязват също, че повече от 30-години военна кариера на Суровикин са белязани от обвинения за корупция и бруталност.

 

Наблюденията на британците съвпаднаха по време с първото официално споменаване от руска страна в сводки на военното министерство на имената на генералите, командващи групировките "Юг" и "Център" на въоръжените сили на Руската федерация към този момент.

 

За командир на групировката център е посочен генерал-полковник Александър Лапин. Под негово командване руската армия е успяла да блокира Лисичанск от юг и да установи контрол над 11 украински населени места, в това число Устиновка, Лоскутовка, Мирна Долина. Лапин е роден през 1964 година в Казан и е завършил Казанското висше танково училище, Военната академия на бронетанковите войски и Военната академия на генералния щаб. От 2017 е командващ на Централния военен окръг.

 

Руското военно министерство потвърждава донесенията на британците, че начело на групировката "Юг" е генерал Сергей Суровикин. Сред активите му в украинската операция е разгромът на украинските сили в Горския котел. Роден е през 1966 година в Новосибирск, в армията е от 17-годишен, войвал е в съветския контингент в Афганистан, през 1991 година участва в пуча срещу Михаил Горбачов. По онова време е с чин капитан и е командир на 1-ви мотострелкови батальон от 2-ра гвардейска мотострелкова дивизия и по време на пуча отговаря за комендантските постове в района на Садовое колцо.

 

Участвал е във втората чеченска война, във военния конфликт в Таджикистан и във военната операция в Сирия. През декември 2017 е награден със званието Герой на Русия. Британците грешат военния му чин, тъй като според руската сводка, от август 2021 година Суровикин е армейски генерал и командващ на Въздушно-космическите сили на руската армия от 2017.

Още от "Светът"

Принудително изплащат в рубли валутните сметки на руснаците в долари и евро

На 12 юни Московската борса беше включена в "черните списъци" на американското Министерство на финансите със своите ключови структури за разплащания - NCC и Националния депозитар за разплащания (NSD)

Прочетете повече прочетете повече

Според Пентагона използването на доставени от САЩ на Украйна оръжия не се ограничава до атаки на руски цели само в район

Ако Русия атакува или се готви да атакува от своя територия  Украйна, има логика да се позволи на Украйна да отвърне на огъня срещу силите, които я атакуват от другата страна на границата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени