Британското разузнаване: Подразделения на ЧВК "Вагнер" настъпват към Москва

Британското разузнаване отбелязва, че бойците на Пригожин да заели ключови военни обекти и такива по сигурността в Ростов на Дон, в това число и щаба, който ръководи военните операции на Русия в Украйна

Бойци от ЧВК "Вагнер"
Бойци от ЧВК "Вагнер" Източник: ТАСС

Подразделения на ЧВК "Вагнер" настъпват към Москва от Воронеж. По-нататъшното развитие на кризата ще се реши през следващите часове в зависимост от това, каква позиция ще заемат руските "силовики" (представителите на силовите ведомства, бел. ред.).

 

В своята ежедневна извлечение британските аналитици констатират, че враждата между ЧВК "Вагнер" и МО на РФ е прераснала в открито военно противопоставяне. След анонсирания от Евгений Пригожин "марш за свобода", частните наемници от "Вагнер" са преминали границата между окупираната част на Украйна и Русия на поне две места.

 

 

Британското разузнаване отбелязва, че бойците на Пригожин да заели ключови военни обекти и такива по сигурността в Ростов на Дон, в това число и щаба, който ръководи военните операции на Русия в Украйна. Едновременно с това подразделения на ЧВК "Вагнер" се придвижват на север пез Воронежка област в посока Москва. 

 

Британските анализатори пишат в прегледа си, че има много малко свидетелства за преки бойни стълкновения между ЧВК "Вагнер" и правителствените сили. Някои от тях (от правителствените сили, бел. ред.) са останали пасивни, тъй като е засечено, че отстъпват пред натиска на вагнеровци. 

 

"В близките часове лоялността на руските сили за сигурност и особено Руската национална гвардия, ще имат ключово значение за това как ще се развива кризата", заявяват от британското разузнаване. 

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени