Британското разузнаване: Продължава успешната контраофанзива на украинските войски

Руските окупатори са отблъснати на 55 км от центъра на столицата

Украински военни
Украински военни Източник: Telegram

Украйна засилва натиска срещу руските окупатори в североизточна посока от Киев. По това направление вражеските сили се сблъскват със значителни проблеми, свързани с логистиката и бойния дух. За това съобщава британското разузнаване.

 

В съобщението се казва, че Въоръжените сили на Украйна успешно контраатакуват руските позиции в околностите на столицата и са си върнали Макаров и Мощун. "Има реална възможност украинските сили да успеят да отцепят руските подразделения в градовете Буча и Ирпен", се допълва в съобщението. 

 

 

Тази информация се потвърждава и от втори източник - Градският съвет на Буча. В съобщение от институцията се казва, че украинските защитници вероятно ще успеят да обкръжат руските агресори в градовете Ирпен, Буча и Гостомел. Засега част от селцата около столицата все още са под руска окупация. 

 

Британското разузнаване описва като много вероятнто успешните контраатаки от страна на Украйна да унищожат възможността руските войски да реорганизират и възобновят настъплението срещу Киев. 

 

Тази информация се потвърждава и от Пентагона, който заяви, че украинските сили са отблъснали руските окупатори на изток от Киев и сега те се намират на 55 км от центъра на столицата. 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени